Typy osobností podľa PCM

Process Communication Model identifikuje 6 typov osobnosti, ktoré sú zastúpené v každom z nás. Jeden typ osobnosti je pre nás najprirodzenejší a hovoríme mu Báza. Každý typ má svoje preferované vnímanie, komunikačný kanál aj štýl interakcie.

Vedeli ste, že každý máme 6 osobností?

6 Osobnostných Typov Podľa Process Communication Modelu:

 

Predstavte si, že každý z nás má k dispozícii 6 systémov na interakciu so svojim okolím, všetky tieto systémy sú usporiadané v hierarchii, ktorá sa definovala počas nášho detstva.  Psychológovia ich popisujú ako typy osobnosti, nemáme len jednu, máme ich šesť!  

Aj keď máme k dispozícii všetky tieto systémy, niektoré sú nám dostupnejšie a sú pre nás prirodzenejšie ako iné, s vypätím energie, ale vieme komunikovať s každým.  V PCM sú typy osobnosti, t.j. systémy, usporiadané v kondomíniu, ktoré pripomína panelák so šiestimi poschodiami.  Osobnosť, ktorú máme na prízemí vieme navštíviť a využiť kedykoľvek, osobnosti ktoré sú na vyšších poschodiach vyžadujú viac energie aby sme sa k nim dostali.  Chvalabohu máme výťah, ktorý vieme použiť, alebo aj trénovať (aj to Vás vieme naučiť na tréningu), aby sme sa dostali ku každej z našich osobností. 

Typy osobností podľa PCM sú:

Logik

myslí si, že ak by boli všetci logickí, bolo by menej problémov. Myslenie môže vyriešiť akýkoľvek konflikt či problém. Chcú od Vás fakty, čísla, informácie, sú zodpovední a organizovaní. „Myslím …“.  "Aký je plán?"

Perzister

verí, že základnými cnosťami sú hodnoty. Ich mienka je veľmi silná a majú vyvinuté silné presvedčenie vo väčšine oblastí svojho života. Ak sa stretnú s niekým alebo s niečím, najskôr prezentujú svoj názor, je dôležité robiť správne veci. „Podľa mňa …“ „Verím …“  "Cením si ..."

Harmonizer

najskôr cíti a vníma. Verí, že ak by sa každý z nás naozaj a skutočne staral jeden o druhého, bolo by vo svete menej problémom (a viac harmónie) „Cítim …“ "Môžem ti pomôcť?"

Imaginer

rozjíma a väčšinu času žije sám vo svojich predstavách, očakáva vonkajšiu stimuláciu (podnet), uprednostňuje čas na reflexiu a usmernenie, ktoré ich povzbudí do konania. „Len mi povedz, čo robiť …“  "Zdalo sa mi ... " 

Rebel

hlavne nech je pohoda, nemyslieť ako Logik, nemať názor ako Perzister, necítiť ako Harmonizer a nebiť sám ako Imaginer. Rebel reaguje – mám rád alebo nemám rád. Život musí byť zábava. "Che che :-)", „Wow!“, „Super!“ alebo „Neznášam …“

Promoter

neplánuje veľa, proste koná. Má rád výzvy, je direktívny, šarmantný, dokáže prežiť v akomkoľvek prostredí.  Jeho život je plný akcie.  „Urob to.“ Choď do toho.“

Našli ste sa v niektorom z typov, možno viacerých?  Je to normálne všetci máme všetkých 6, len niektoré z nich na vyššom poschodí :-).

 

Chcem vedieť viac 

Naspäť na Blog